Frågor & svar

Ändamålet med "frågor och svar" om migrän, att ge information om migrän till dig som vet att du har migrän eller till dig som tror att du har migrän. Jag är ingen expert på sjukdomen migrän, är inte läkare, men jag har blivit expert genom att själv ha migrän, läst mycket om sjukdomen samt träffat många medmänniskor som har den. Min uppgift är inte att ge råd utan mera att delge dig mina egna observationer i ämnet.

De vanligaste förekommande frågorna. Svaren nedan är hämtat från diskussioner vänner & bekanta & människor i min omgivning samt från böcker jag läst. Erfarenheter varierar och dina kanske inte alltid är samma som du kan läsa om här.

Är migrän farligt ?

Migrän kan vara outhärdligt smärtsamt, men är ej livshotande.

Jag har hört att det finns olika typer av migrän, vilka är de ? Enligt den traditionella klassifikationen av migrän finns det tre vanliga typer av migrän, klassisk, vanlig och cluster.

IHS ( InternationalHeadache Society ) ligger bakom ett nytt klassifikationssystem. Enligt den nya klassifikationen delar man in huvudvärk, nervsmärtor i hjärnan och ansiktssmärtor i 13 olika grupper.
De 3 första är 1.migrän 2.huvudvärk av spänningstyp 3.Hortons huvudvärk. Dessa 13 grupper inrymmer i sin tur ca 130 olika former av huvudvärk.Även om den fullständiga texten upptar närmare 100 sidor kan de väsentligaste dragen blande vanligaste huvudvärkstyperna, inordnas i ett litet antal typiska kännetecken, som gör det möjligt att skilja mellan olika huvudvärkstillstånd.

Hur kan jag veta om det är migrän jag lider av ?

Det finns andra, livshotande medicinska tillstånd som liknar migrän, därför är det viktigt att uppsöka en läkare om du inte tidigare fått diagnosen migrän och plötsligt får svår huvudvärk som du inte har haft tidigare.


Vilka är migrän symtomen ?

Migränsymtomen börjar oftast som en måttlig värk i huvudet/nacken, en värk som senare tilltar till extremt svår smärta. Huvudvärken är vanligtvis ensidig, ibland kan den drabba båda sidor. Ett migränanfall kan vara från timmar till dagar. Efter attacken känner man sig mycket trött. Smärtan beskrivs som t.e.x pulserande, dunkande, skärande, sprängande. Andra karakteristiska symtom som uppträder före -och/eller i samband med en migränattack:- förstoppning eller diarré - irritation- illamående och/eller kräkningar som kan vara mycket besvärande. - känslighet för ljus, ljud, dofter.- känslig hårbotten.- köldkänsla-nedkylda delar av kroppen (extremiteter)- gäspning - muntorrhet-ödem (svullnad)- svettningar- snuva - täppt i nästan
- ökad urinmängd- koncentrationssvårigheter (ökad mental skärpa innan migränanfall)
- humörsvängningar
- skakningar
- yrsel, blekhet

 


Migrän med aura
symtom. Flickande ljus, ljusblixtar, sicksack mönster, synfältsbortfall domningar i delar av kroppen öronsus kan förekomma

 


Migrän utan aura
symtom. oftast ensidig ibland dubbelsidig huvudvärk pulserande, dunkande stark ljuskänlighet blekhet illamående och kräkningar

 


Hortons huvudvärk
Börjar plötsligt utan varning. I hälften av fallen väcks den drabbade inom ca 2 timmar efter insomning av smärtattacken. Smärtan är mycket svår. Den drabbade har svårt att sitta stilla,går fram och tillbaka. Värken sitter i ögat eller i tinningen. En vän till mig som har hortons huvudvärk upplever sin smärta som olidlig. Anfallen kommer oftast årligen eller vartannat år.

Migrän,vad är det ?(fysiologiskt)

Man vet inte exakt vad som utlöser migrän, men idag har forskare gjort vissa framsteg om vad som händer under ett anfall, och naturligtvis finns det endast teorier vad som framkallar ett anfall. De flesta forskare verkar eniga om att det föreligger en störning i hjärnans blodflöde.Andra substanser blodserotonin nivåer varierar under ett migränanfall. De ökar strax innan anfallet för att sedan sjunka under anfallet.

 

Magnesium
Koncentration av magnesium har visat sig vara låg för klassisk migrän, särskilt under en attack.

Vad kan utlösa migrän ?
Många av oss som har migrän har lärt sig att identifiera vissa saker som utlöser migrän Det finns många migränutlösare.De vanligaste:
- miljöfaktorer (exv hög luft, starkt solsken, flickrande ljus,solljus genom persienner, datorer)
- högt ljud
- dofter (parfymer-musk, målarfärg, kemikalier,bilavgasteretc)
- väderomslag (lufttryckförändringar, fuktighetsförändringar, temperaturförändringar, åskväder, starkavindar.
Mat
alkohol (speciellt för de med hortons huvudvärk)
koffein (kan dock ge lindring för vissa)
citrus
glutamat
nitrater
olivolja
rödvin
salt
tyramin (finns i advokados, bananer,bönor(utom grön),lagrad ost, choklad, kiwis,
kycklinglever, nötter, röda plommon, jordgubbar, spenat, burko
pulversoppa, buljong
soja, tomater, jästextrat.
Du som läser detta kan säkert lägga till ytterligare migränutlösare.
Flygresor
cigaretter och snus
uttorkning
hormonella förändringar
hypoglycemis (lågt blodsockervärde)
oregelbunda sömntider
sex (kan ge lindring för vissa)
stress ( t.e.x. veckoslutsyndromet, när man försöker varvaner!)

Lindring och förebyggande behandling
Vilka icke-medicinska behandlingar/läkemedel kan minska migränsmärta?
För migrän med och utan aura är sömnen viktig, helst i ett mörkt, tyst rum.
Vissa föredrar att se TV med låg volym. "Rätt" sömn hjälper inte för de som är drabbade av hortons huvudvärk. Akupunktur - zonterapi - kall luft - motion - värmedyna vid nacken. Rent syre, speciellt mot hortons huvudvärk. Andra kan må sämre av syre. Massage behandling, huvudet - nacken- axlarna. Sex, fungerar för vissa. Stående i ett varmt fotbad.Kräkning.

 


Vilka icke-medicniska behandlingar/läkemedel kan förebygga migrän?
akupunktur
biofeedback
menopaus
graviditet
avslappningsterapi

Profil av en typisk migrändrabbad
Är det sant att kvinnor oftare får migrän ?
Ja- och Nej. Kvinnor får oftast migrän med och utan aura medan omkring 90% som får hortons huvudvärk är män.

I vilken ålder debuterar migrän ?
Migrän inklusive hortons huvudvärk kan debutera vid tidig ålder, men vanligast i tonåren eller i 20-års åldern.

Är migrän ärftligt ?
Ja -de flesta migrändrabbade har någon familjemedlem som har migrän.

Attack-frekvensen, hur är det med den ?
Antal attacker varierar beroende på vad/vilka just dina individuella "triggers" (utlösare) är. Generellt sett kan man säga att vanlig migrän uppträder oftare än klassisk migrän. Vanligtvis minskar/avtar migränanfallen och smärtan med åren -men inte för alla, men för vissa kvinnor kan det bli en försämring i samband med övergångsåldern Hortons huvudvärk (cluster),kommer som namnet antyder mycket intensivt, dagligen, över en period av dagar,veckor eller längre och följt av ibland långa perioder utan huvudvärk.

Jag får också spänningshuvudvärk, är det normalt ?
Ja, det är vanligt att migrändrabbade också får spänningshuvudvärk som delvis beror på spänd huvudsvål och nackmuskler. Låga serotoninhalter har nämnts i vissa rapporter.

Finns det någon relation mellan migrän och åksjuka ?
Många migränsjuka upplevde obehag i form av åksjuka som barn och det kan fortsätta även som vuxna.

Psykologi
Jag har hört att migrän är en psykologisk sjukdom, är det sant? Nej, tidigare trodde man att migrän uppträdde/visade sig hos människor med specifika psykologiska profiler. Migränpersonerna var neurotiska, maniska, perfektionister, rigida och hade svårt att visa vrede (bla). Forskningsresultat senaste 15-20 åren har visat att migränsjuka har samma
psykologiska profiler som alla andra. Många läkare tror fortfarande på den gamla teorin.

Vad gör jag om jag har en läkare som inte lyssnar på mig ?
Försök lugnt och sansat men bestämt tala om vad du behöver. Utbilda dig själv om ditt problem (det gör du bl a nu!).
Hitta en en annan läkare !